Begeleiding PGB / WMO

Mensen met autisme, schizofrenie, NAH en (complexe) PTSS lopen in het dagelijks leven tegen allerlei dingen aan. Van kleine, praktische zaken tot essentiële levenskwesties. Vanuit het PGB en de WMO/WLZ kun je begeleiding aan huis krijgen, die precies aansluit bij wat je nodig hebt. Dan staat er enkele uren per week letterlijk iemand naast je die je kent, die weet wat je nodig hebt en die je ondersteunt bij wat er nodig is.

Cees Verzijl begeleidt volwassenen met bovenstaande kenmerken aan huis. De ondersteuning is per persoon verschillend. Het kan bijvoorbeeld gaan om hulp bij praktische dingen, zoals het samen bezoeken van specialisten of het aanvragen van de WMO (wat bij iedere gemeente weer anders werkt). De een heeft genoeg aan twee uur begeleiding per week, de ander heeft bijvoorbeeld tien uur nodig.

Wat maakt het leven dan zo lastig, als je bovenstaande kenmerken hebt? Je ziet er volkomen normaal uit, wat ervoor zorgt dat je met name op sociaal gebied steeds wordt overschat. De ander heeft geen weet van de chaos in jouw hoofd. Normale menselijke eigenschappen, zoals angst voor verandering, zijn bij jou uitvergroot. Het verwerken van informatie heeft meer tijd nodig. Veel mensen met autisme, schizofrenie, NAH en (complexe) PTSS kennen een hoge gevoeligheid en hebben letterlijk meer tijd nodig om bij te komen van indrukken. Je hebt behoefte aan structuur, terwijl de wereld om je heen steeds minder structuur biedt.

In crisis situaties helpt Cees om de rust weer terug te vinden. Doordat er een relatie wordt opgebouwd ontstaat er vertrouwen. Het wordt gemakkelijker om je gedachten naar buiten te brengen en je verhaal kwijt te kunnen. Cees helpt je bij het regelen van praktische dingen, bijvoorbeeld je administratie. En je leert dingen, zoals hoe je je eigen grenzen bewaakt en hoe je omgaat met je neiging om ‘digitaal’ te denken (zwart-wit). Want je voelt wel degelijk ook alle nuances, maar hoe plaats je die?

Meer weten? Neem dan contact op met Cees voor een kennismaking.